کتاب نون والقلم

اثر جلال آل احمد از انتشارات جامی(مصدق)-دهه 1960




خرید کتاب نون والقلم
جستجوی کتاب نون والقلم در گودریدز

معرفی کتاب نون والقلم از نگاه کاربران
نون و القلم، کتاب داستانی روانی ست. فصل اولش عالی شروع می شود و فصل های بعدی اش هم خوب ادامه پیدا می کند. یعنی که جنبه ی داستانی کار (حداقل تا نیمه ی کتاب) خوب پیش می رود. البته در ادامه، می رسیم به هدف اصلی جلال که داستان نبوده و زدن حرف هایش بوده در قالب نقالی یک قصه. این جا با دیالوگ های طولانی اما همچنان جذاب روبرو می شویم. شخصیت پردازی ها در حد یک قصه خوب است و این نکته حتا در دیالوگ های کتاب هم رعایت می شود (نکته ای که کتاب جلال را با کتاب های دیگری که می خواهند از داستان به عنوان قالبی برای بیان یک اندیشه استفاده کنند، متمایز می کند).
اما فارغ از داستان، حرف جلال هم جالب است. نشانه ی دردمندی اوست. این که هر حکومتی، آغشته است به ظلم و جنایت. این که باید کاری کرد، هرچند دستمان به جایی نرسد. این که حتا به قیمت شهید شدن هم باید آدم بود و درست زندگی کرد. این که آدم باید وظیفه ی خودش را انجام دهد و نه لزومن به فکر تغییر جهان باشد.
به هر حال: باز هم لحن خشمگین و کوبنده ی جلال، جذبم کرد. همین امشب، نامه ی او را به جمالزاده می خواندم. نامه ی جالبی است. پر از صراحت و پر از تندی جوانی. در این نامه است که می گوید تفاوت داستان نویسی چون جمالزاده با همچو اویی چیست. اویی که می خواهد اندیشه ای را بیان کند. حال چه در قالب داستان چه در قالب مبارزه ی رو در رو.

مشاهده لینک اصلی
داستان در ناکجا آبادی روایت میشه که نشونه‌هایی از اصفهان داره البته، و زمان مشخصی هم نداره اما دوره‌ی قلندر هاست بهرحال.
و خب، سیر خطی بسیار ساده‌ای داره، داستان اوج گرفتن قلندرها و حمایت مردم ازشون و در نهایت تصرف شهر و حکومت چندماهه‌ای که به مردم می‌کنن با همه‌ی فراز و فرودهاش و همه‌ی حمایت‌ها و مخالفت‌های مردم و تکرار مداوم این چرخه، و در نهایت هم برگشتن قبله عالم بر سر حکومت و فرار قلندرها به هند.
جالبی داستان اما خب به اینه که شخصیت‌های اصلیش دو تا کاتب و میرزا بنویس‌ن.
که خب البته اینی که جلال واضحا یکیشون رو جهتِ زدن تمام حرفهایی که دلش می‌خواسته ما بدونیم و تمام تئوری‌هاش در مباحث حکومتی و عدل و ظلم و اینا به کار گرفته و اون یکی رو به شکل یه احمق در آورده که عقلش اصلا با این قابل مقایسه نیست و صرفا چرت و پرت میگه در جوابش، یه مقدار اذیت می‌کرد:))
اما خب با همه‌ی این‌ها، ریزه‌کاریای شخصیت‌های فرعی که واقعا ریز و جزئی پرداخته شده بودند و بنظر م خیلی کاراکتر بودن و نه تیپ، ریزه کاریای رفتاری مردم و چرخش نظرهاشون در برابر حوادث و این چیزا، و ریزه‌کاریای زندگیشون و حتی توصیف وسائل زندگی و اینها، که بنظرم خیلی نشون از این داشت که جلال واقعا مطالعه و حتی مشاهدات زیادی داشته احتمالا برای نوشتن این داستانش، چیزهایی بود که من رو خیلی علاقمند کرد.
در نهایت هم اینکه داستان مشخصا استعاری و تمثیلی و اینهاست خب، و حتی در خیلی قسمت‌ها شعاری. اما حداقل انقدر درست و حسابی هست که اگر به عنوان یک داستان غیر استعاری هم خونده بشه خط داستانی واقعا جذابی برای آدم داشته باشه و کشش کافی رو به وجود بیاره.

مشاهده لینک اصلی
کتاب های مرتبط با - کتاب نون والقلم


 کتاب مگره و مردمان محترم
 کتاب در آبادی
 کتاب Pale Fire
 کتاب کودکی لیوورس
 کتاب دفاع از مارکس
 کتاب خواب در حکومت توتالیتر